Eğer aktif bir Youtube kullanıcısıysanız, ASMR kavramı ile karşılaşmamış olmanız çok düşük ihtimal. Peki yüzlerce kişinin hakkında youtube kanalı kurduğu, herkesin bir anda ilgi odağı haline gelen bu ASMR nedir?

İngilizcede kısaltılışını bildiğimiz ASMR’ın açılımı; Automonous Sensory Meridian Response, Türkçe’ye uyarlamak istersek bu; iç gıdıklanması gibi yorumlanabilir. Bu iç gıdıklanmasını sağlayan sesler, hareketlere ise “trigger” yani “tetikleyici etken” diyebiliriz.

ASMR ile ilgili farklı içerikli yüzlerce video bulabilirsiniz. Hepsinin ortak özelliği, bu video ya da ses kayıtlarının çok yumuşak, hatta fısıldama sesleriyle kayıt ediliyor olması. Bir çoğu sizi uykuya ya da rahatlamaya yönlendirme amaçlıdır. En yaygın olanları “Roleplay” olarak geçen “Rol yapma” içeriğidir. Bu kişi sizlerle ilgilenen bir doktor, psikiyatri ya da yakın bir arkadaş rolünde yakın bir ilgi sunarak sizlere kendinizi ilgilenilmiş, rahatlamış ve bazen seviliyor hissettirebilir.

Bu konuda yazmayı istememin en büyük sebebi bizzat benim büyük bir ASMR takipçisi olmam.

Özellikle takip ettiğim bir kaç kanal bile var. Bir çok zaman kendimi uyumak için fazla stresli hissettiğimde, en büyük yardımcım oluyor.

Açık konuşalım, bazı içeriklerin neden sevildiğini anlayamıyorum, örneğin; ıslak ağız sesleri, sürekli tekrarlanan belirli kelimeler ya da size kötü davranan bir insanın roleplay’i. Ama araştırdığım ve yorumlarda gördüğüm kadarıyla dünyadaki her şey gibi bu da zevkler ve renkler gibi tartışılmıyor. Herkes farklı bir ASMR içeriği ile rahatlıyor. Benim tercihim stres giderici fısıltılı konuşmalar, sanırım bunu bir terapi olarak görüyorum.

Bir diğer en popüler ASMR içeriği ise, “tapping” yani eşyalara vurma. Bu tabi ki ASMR kurallarına uygun olarak oldukça narin, sadece o eşyanın sesinin rahatlatıcı seviyede çıkacağı şekilde yapılıyor.

Bu şekilde milyonlarca tıklanma almış Youtube videoları mevcut. Ve milyonlarca insan dünyanın her yerinde bazen panik atağını bazen uyku problemini atlatıyor ASMR sayesinde. Tamemen ücretsiz olan bu yönteme bi şans vermenizi öneririm. Benim stresli ve zor zamanlarımda oldukça yardımcım oldu diyebilirim. En favori ASMR içeriğinizi bulun ve izin verin geceleri sizi bebekler gibi uyutsun! Şimdiden keyifli seyirler:)