Şiddeti 5.1 olarak kaydedilen deprem 19.07.2019 tarihi saat 14:13 civarlarında gerçekleşti. Hemen 1 saat arkasından gelen 4.2 şiddetindeki büyük artçı deprem ise yetkilileri “evlere girmeyin” çağrısı yapmak mecburiyetinde bıraktı.

Gecesinde uyuyamadığım cuma öğlenini, yorgunlukla yatakta geçiriyordum. Önce biri yatağa ayağıyla vurmuşcasına irkilerek uyandım. Gözlerimi açtığımda hayatım boyunca unutmayacağım bir 10 saniye geçireceğimden haberim yoktu. Evet 10-12 saniye arası süren bir cehennemdi. Önce büyük bir titreme geldi. Ama öyle 5.1 gibi değil, 7-8 şiddetinde deprem oluyormuşçasına bir şiddetten bahsediyorum. Yatağın yanındaki duvarın bir üzerime bir geriye doğru şiddetle sarsıldığını gördüm. Yatak odasında, tam arkamda bulunan iki büyük kalın cam ve panallerinden gelen esneme seslerini tarif etmem imkansız. Sağ avucumu yatağa bastırıp sıktığımı ve “tamam bina yıkılacak, her şey bitti” diye düşünerek ölümü beklediğimi hatırlıyorum.

Binadan ve camlardan gelen gıcırdama sesleri içerisinde tam 10 saniye öleceğimi düşünürken bir anda durduğunu hissettim. Yataktan yastığımın yanındaki telefonumla fırlayıp, kapının yanındaki çantamı alarak kendimi sokağa attım. Bütün apartmanlardan insanların dışarı çıkmaya başlamasıyla, olay gerçeklik kazandı ve ağlamaya başladım. Bu esnada beni arayarak iyi olduğuma emin olmak isteyen eşimle konuştum. Ve ardından Türkiye’deki aileme haber verdim. Yan apartmandaki bir kadın panik atak geçiriyordu. Kendisine yardım ederken kendi derdimi unutmuşum.

Peki ya 5.1 şiddetindeki bir deprem nasıl olurda böyle bir etki yarattı?

Çünkü depremin oluştuğu fay hattı kmlerce derinde değil, yüzeye yakın bir fay hattıymış. Arkasından gelen 4.2 şiddetindeki artçı ve gün içerisinde gerçekleşen 30’u aşkın diğer artçı depremlerin psikolojik etkisini üzerimizden atmamızı erteledi.

Ki emin olun Yunanistan normal hayata rahatça dönebilme uzmanıdır..

Ben gece sahilde kalma planı yaparken, insanlar olayı çoktan atlatmış evlerinde ikinci öğlen uykularına yatmıştı bile. Tabi bunda deprem esnasında belirtilen panik ataklar dışında hiç bir can ve büyük mal kaybı bildirimi olmamasının etkisi var. Bir kaç terkedilmiş bina yıkımı ve merkezdeki eski evlerin küçük hasarları dışında bir sorun yoktu. Yani normale dönmemek için sebep yoktu. Ben de döndüm fakat sürekli ufak ufak sarsılmalarımız depremin ertesi günü olan bugün de devam etmekte. Yatağa her yattığımda yaşadığım o anı hatırlıyor ve kendimi oldukça kötü hissediyorum. En kısa zamanda artçıların sona ermesi ve normal hayatımıza dönebilmemiz dileklerimle.. Herkese geçmiş olsun.