Ispanya, ben geldikten üç gün sonra karantinaya girmişti. Aylarca çok katı bir sokağa çıkma yasağı yaşadık burada. Koskoca bir nesil neredeyse yok oldu. Şimdi normalleşme sürecinde 3. evreye geldik. Peki yeni normal nedir? Neler yapabiliriz? İspanyollar bu travmatik salgın sonrası nasıl normalleşmeye çalışıyor sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle şunu belirtmek isterimki 3 ay süren 7 gün 24 saat sokağa çıkma yasağı… Gerçekten hayatımda yaşadığım tartışmasız en ağır tecrübeydi.

İnsan belli bir noktadan sonra günleri, haftaları hatta ayları karıştırmaya başlıyor. Zaman kavramını tamamen yitiriyor ve kendinize verimli bir şekilde vakit ayırabilme kabiliyetinizi yitiriyorsunuz. Haberleri açıyorsunuz, yüzde 10 binlerce vaka 900 küsür vefat. Oturup yarım saat ağladığım günleri biliyorum. Gerçekten çok şanslıyımki yaşadığım bölge(Alicante) vakası az bir bölgeydi. Buna rağmen her köşede bir polis, size nereye gittiğinizi soruyor. Markete gidiyorsanız bile sizi şüpheli bir şekilde takip ediyordu. Gerçekten basit bir cafede kahve ısmarlayıp insanların arasına karışmayı dahi özlemiştik. 24 saat bir arada olmanın evliliğimi sınadığı gerçeğinden bahsetmiyorum bile. İki insanın sabah, öğlen, akşam her şeyi birlikte yapabilmesi ve ilişkinin normal kalabilmesi mümkün değilmiş. Ispanya’da 3. evreye gelene kadar meditasyonla hayatta kaldık.

Neyseki zaman içerisinde önce yeni vaka sayıları sonra da ölümler azalmaya başladı. Biz hala marketten aldığımız her şeyi silerek temizlemeye ve günde defalarca ellerimizi yıkamaya devam ediyorduk. Doğruyu söylemem gerekirse, bulunduğumuz noktada tekrar hayatın normale dönebileceğini düşünmek mümkün değildi. Vakalar azalmaya başladıkça, hayat korkusu yerini ekonomi korkusuna bıraktı. İnsanların aylardır kapalı olan iş yerleri, fabrikaları ve şirketleri ciddi zararlar yaşamıştı ve herkes yüzünü verecekleri kararlar için devlete çevirdi. Çok dürüst olacağım. Ben böyle şeffaf ve iyi bir kriz yönetimini ne Türkiye’de ne de Yunanistan’da gördüm. Bir plan hazırlandı. Aşamalı olarak ilerleyen ve bütün şehirler için farklı evrelerle uygulanacak bir plan. Evre 0 da tek yapabildiğimiz şey, kendi yaş grubumuza ayrılmış olan belli bir saatte yürüyüşe çıkabilmekti. Sonra zamanla bu evreler vakalarla ters orantıda ilerlemeye devam etti. Her şey yolunda gidiyordu ki, Evre 1 ve 2 de sorunsuz bir şekilde atlatıldı. Ispanya’da 3. evreye gelmeden önce bile, işletmeler açılmış, sadece mekanın içine almayacak şekilde hizmet vermeye başlamıştı.

Şimdi 3. evreye giriyoruz. Peki bu evrenin bize verdiği özgürlükler neler?

  • Barlar, restorant ve cafeler daha yüksek kapasitede müşteri alabilmeye başladı. (%75)
  • Küçük grup buluşmalarına izin veriliyor. (20 kişiye kadar)
  • İşletmeler artık mekanlarının içine de müşteri alabiliyor fakat gerekli dezenfektan ürünlerini temin etmesi bekleniyor.
  • Bütün sosyal ortamlarda, birlikte yaşamadığınız insanlardan 2 metre uzakta oturmanız bekleniyor.
  • Çocuk parkları, hayvanat bahçeleri, sinemalar ve müzeler%50 kapasite şartı ile açılıyor.
  • Eğer düğün nişan gibi kutlamalarınız varsa dışarıda ise 150 kişiye kadar, içeride ise mekanın %75 kapasitesine kadar izin veriliyor.
  • Ispanya’da 3. evrede bile hala maske ve 2 metre kuralı konusunda oldukça hassaslar.

Açıklanana göre İspanya’da 3. evreye girilmesiyle birlikte ciddi kararlar da geliyor. Haziran sonu avrupaya ve temmuzun başında avrupa dışına olan uçuşlar açılacak. Bu beni endişelendirmiyor diyemem. Fakat bunu çok iyi kontrol edip bizlerle paylaşıyor olacaklarından şüphem yok. Vakaların biraz artması durumunda evrelerce geri gideceğimizi biliyorum! Umarım bir daha asla böyle bir şey tecrübe etmek zorunda kalmayız. Bu yeni normalin özgürlüklerine rağmen insanların adapte olduğunu söyleyemem. Açıkçası küçük esnafı en çok endişelendiren şey de bu zaten şuan. İnsanlar hala bu salgının psikolojik etkisini üzerlerinden atabilmiş değil. Umarım yaşadığımız o felaket sondur ve bundan sonra sadece normalleşme yaşarız.

Lütfen maske ve eldiven kullanın. Hiçbir geçici rahatlık ya da sosyalleşme sizin hayatta kalmanızdan daha önemli değil.

İspanya’ya gelmeye nasıl karar verdiğimizi öğrenmek isterseniz: https://www.ebruleo.com/2020/04/19/yunanistandan-neden-ayrildik/

https://gocenbeyinler.com/