Yaklaşık 1 ay önce Corona Virüsü hakkında yazmış olduğum yazımı “umarım bu konuyu tekrar konuşmak zorunda kalmayız” diyerek bitirmiştim. Ne yazık ki, bu süreç içerisinde virüs neredeyse bütün kıtalara hızla yayılıp yüzlerce kişinin daha hayatını aldı. Artık Corona Virüsünden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler neler, öğrenmeli ve bu süreci ciddiyetle atlatmalıyız.

Peki ilacı ve aşısı bulunmayan bu hastalıktan kendimizi nasıl koruyacağız? Hastalığı her taşıyan insanın büyük belirtiler göstermediğini ve ölmediğini düşünücek olursak, önlem alarak dünyayı korkutan bu süreci sağlıklı atlatmak mümkün diyebiliriz.

Peki ne yapabiliriz?

Dünya Sağlık Örgütünün de açıklamış olduğu gibi;

  • Ellerimizi gün içerisinde sık sık, sabun ya da alkol bazlı temizleyicilerle 20-30 saniye iyice ovuşturarak yıkamalıyız.
  • Hasta olduğundan şüphelendiğiniz ya da emin olduğunuz kişilerle mecbur olmadıkça aynı ortamda bulunmayınız. Mecbur iseniz en az 1 metre mesafe içeren iletişimlerde bulununuz.
  • Ağzınıza burnunuza ve gözlerinize dokunmak kaçınınız.
  • Eğer belirtileri gösteriyorsanız erkenden tıbbi yardıma başvurmak sonucu fazlasıyla etkiliyor.
  • Hapşırma ya da öksürme durumunda kullan at mendil kullanın, etrafınızdaki insanların buna dikkat etmediğini fark ederseniz, uyarın.
  • Çok sık dokunduğunuz nesneleri (telefon, masa) belli aralıklarla silerek dezenfekte ediniz.
  • Bol bol sebze ve meyve tüketimi bağışıklık sisteminize yardımcı oluyor.
  • D, C ya da Multivitamin takviyeleri vücüdunuzun bu dönemde ihtiyacı olanları sağlayacaktır.

Peki ya hastalığın başından beri en çok konuşan maske kullanımı hakkında ne biliyoruz?

Maske bizleri hastalığı almaktan değil bulaştırmaktan koruyan bir araç. Evet eğer ki bir sağlık görevlisi iseniz, sürekli yüzünüze karşı hapşıran ve öksüren insanlar bulunuyor ise maskeyi kullanıp “damlacık” yoluyla hasta olma ihtimalinizi azaltabilirsiniz. Fakat bunun dışında sosyal hayatınızda eczaneden aldığınız kullan at maskeler sizleri bu hastalıktan korumayacak.

Hiç bir şekilde virüs geçirmeyen maskeler sadece fiyatı çok yüksek olan biyolojik maskeler. Fakat dediğim gibi, bunları sağlık görevlileri dışında kimsenin kullanmasına gerek olmadığı açıklandı.

Bu hastalıkla savaşmada en önemli kısım bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve hijyene dikkat edilmesi. Bir çok insanın hiç bir belirti bile göstermeden bu virüsü atlattıkları da görülüyor. Dünya’yı korkutan bu ölüm sayıları kronik hastalık sahipleri ve yaşları oldukça yüksek olan bağışıklık sistemi mağdurlarına ait. Umalım ki en kısa zamanda baharın da gelmesiyle virüs etkisini yitirsin.

Biz şimdilik kendimize iyi bakarak ve temiz tutarak savaşmaya devam.