Bir anda dünyadaki bütün ülkelerin en çok konuşulan konusu haline gelen bu Corona Virüsü nedir, nasıl yayıldı, belirtileri nelerdir bunları konuşup bir az olsun farkındalık yaratmak istiyorum.

Eğer haber kanallarının size vereceği “resmi rakamlar” adı altındaki yalanları duymak istiyorsanız, yanlış yerdesiniz. Ben burada bugün, virüsün patlak verdiği Çin devletinden vatandaşların hayatlarını tehlikeye atarak aktarmış olduğu video ve ses kayıtları üzerinden bilgi vereceğim.

Öncelikle, durumun gerçek yüzünün dünyadan sır gibi saklanmaya çalışıldığına emin olabilirsiniz. Fakat virüs çoktan; Amerika, Fransa, Kanada ve bir çok ülkede daha görülmüşken, Çin hükümeti bu salgının ciddiyetini ne kadar daha saklayabilir bilemiyorum. Saklamak adına internetin kullanımını engelleyen hükümete karşı, VPN kullanarak, durumun gerçek yüzünü paylaşarak, özgürlüklerini ve hayatlarını tehlikeye atmış tıp görevlileri ve vatandaşlar mevcut.

Bugün bir hemşirenin ses kaydında söyledikleri şu şekilde;

“Bu gün bütün gün çalışıyordum. İşten şimdi çıktım. Saat 4’te ayrıldım. Çok kötü ağlıyordum. Aslında bu enfeksiyon televizyonda gösterildiğinden çok daha korkunç. Çok fazla vaka var. Doktorlar 100.000 civarında enfeksiyon kapmış kışı olduğunu söylediler. Bizde burada 10 doktor var ve her doktor günde 100den fazla hastaya bakmak zorunda. Bu hastaların bir çoğu başaramayacak. Hastanede yatak kalmadı. Hastaların akrabaları hastanede tedavi görebilmeleri için çok ısrar etti. Hükümetin verdiği sözden bahsettiler. Ancak hükümet bizi tıbbı malzeme ile desteklemedi. Bizim hastaları ağırlamak için yeterli kaynağımız yok. Eğer durum böyle kötüye gitmeye devam ederse… Olmayacak… Bütün gün üstümüzde çok baskı vardı ve artık dayanamıyoruz. Artık dayanamıyoruz..”

Malesef hemşire ses kaydında bunları aktarırken histerik bir şekilde ağlıyor. Sesinin tonu dinlerken içime işledi.. Ve asıl içler acısı olan, televizyonu açtığınızda karşınıza çıkan 2000 vaka yalanı! Çin’de şuan 20 civarı şehir karantina altında ve bu şehirlerlerde bütün hastaneler ağzına kadar dolu olmakla birlikte, evlerinde kendi başına ölmüş olabilecek vatandaş sayısını kestiremiyorken, nasıl olur 2000 gibi komik bir yalan söyleyebildiler, anlamıyorum. Hastanede yer olmadığı için “kendinizi eve kapatın” denilerek gönderilen hastalar, hastalığın yayılmasına sebep olmaktan başka bir şey yapamıyor.

Birden fazla hastanede sinir krizi geçiren ve hastalık sebebiyle yere yığılan doktor ve sağlık görevlilerinin videoları mevcut. Bu videolara ancak sosyal medya üzerinden ulaşılabiliyor.

Peki ya bu virüsün insan üzerindeki belirtileri nelerdir?

Her virüs gibi soğuk algınlığı tarzında belirtileri mevcut. Öksürmek, burun akıntısı, boğaz enfeksiyonu gibi. Virüs etkilerini, virüs vücudunuza girdikten 2 ila 4 gün arası sonrasında görebiliyorsunuz. En yaygın belirtisi ise; yüksek ateş ve nefes darlığı. Virüsün ileriki aşamasında beyne giderek fonksiyonlarını etkilediği belirtiliyor.

Peki bu virüsü, tedavi edilebilir olan diğerlerinden ne ayırıyor?

Sürekli mutasyona uğraması sebebiyle tedavisinin bulunamıyor olması. Wuhan üzerinden yayılan bu corona virüs çeşidinin bir aşısı ve tedavisi bulunmuyor. Ne yazık ki yaygın virüs tedavi yöntemlerine sadece çok genç yaşta hastaların bazılarında çözüm olabildi. Ama enfeksiyonu kapan sivillerin genelinde, ateşlenme ve ağrı krizleri sonrası fonksiyon göremeyecek hale getiriyor.

Şuan için 80 ölüm olduğu belirtilmesine rağmen, Çin halkı rakamın bunun çok üzerinde olduğuna emin.

Panik yapmalı mıyız?

Hayır.

Güvende miyiz?

Olmayabiliriz. Ne yazık ki Corona virüsüne sahip insanların son bir iki hafta içerisinde etmiş oldukları seyahatler, virüs’ün neredeyse bütün kıtalarda görülmesine sebep olmuş durumda. Bulaşılabilirlik seviyesi oldukça yüksek. Ve son yapılan açıklamalara göre, bulaşıcılık gücü kuvvetleniyor. Bir virüsün bulaşıcılık gücünün arttığı resmi açıklamayla yapılıyorsa, bu dikkat edin anlamı taşır. Sadece tokalaşarak bile bulaşabilen bu virüs hakkında bilinçlenmek ve buna göre önlem almak, yapabileceğimiz tek şey.

Çok açıkça belirtmem gerekir ise, televizyon ve gazete üzerinden takip etmek ile sınırlı kalırsanız, doğru bilgiye ulaşabileceğinizi düşünmüyorum. Sosyal medya kanalları üzerinden Çin halkından yapılan paylaşımlar durumun gerçek yüzünü anlayabilmek için gerekli.

Umarım ileride bu konuyla ilgili tatsız güncellemeler yapmam gerekmez. Herkese sağlıklı kalmalarını diliyorum.