Evet sene olmuş 2019, İngilizce’nin önemi hepimizin farkında olduğu bir konu. Zamanında bunu düşünmeyince sonrasında kolay İngilizce öğrenme yöntemleri sayesinde açığını kapatmak başa düşüyor.

Lise ve üniversitede yabancı dil okumuş biri olarak öncelikle şunu belirtmem gerekir ki; herkesin öğrenim yöntemi kesinlikle aynı değil! Her yöntem herkeste aynı pratikliği göstermeyecektir. Biz bir çoğuna değinelim. Öncelikle İngilizce dilini neden öğrenmek istediğiniz çok önemli. Bu mesleki bir sebep mi? Yoksa bu dilin konuşulduğu bir ülkeye mi taşınacaksınız? İnternet sağ olsun, motivasyonunuz ne olursa olsun, öğrenimi çok kolay olacak!

Gelelim günümüz yöntemlerinin en maliyetsiz ve etkili yöntemine: İNTERNET!

Binlerce, yüz binlerce İnternet sitesi, her seviyeden İngilizce eğitim bilgisi ve bilgi ölçme içeriğine sahip. Bunlardan en popüler olanlar;

https://www.duolingo.com/

https://www.busuu.com

Bu siteler ücretsiz ve ücretli iki farklı kullanım versiyonuna sahip. Ücretli olanı kullandığınızda günlük yarım saatinizi ayırarak bile bir çok bilgi edinebilirsiniz. Eğer ücretli bir üyelik alırsanız daha ayrıntılı testlere tabi tutulup bilgiyi alıp almadığınız daha çok ölçülür. Kesinlikle işe yarıyorlar, ben an itibariyle Duolingo aracılığı ile İsveççe öğreniyorum!:)

Bu web sitelerinin telefonunuza indirebileceğiniz uygulama versiyonları da mevcut. İkisi de benim telefonumda bulunuyor oldukça pratik. Dışarıdayken ya da uyumadan önce aklınıza geldiğinizde açıp 15 dakika içerisinde bir sürü alıştırma yapabiliyorsunuz. Tamamen ücretsiz ve uygulama içi tekrarlamaları sebebiyle oldukça akılda kalıcı bir eğitim yöntemi.

Bir diğer maliyetsiz ama çok etkili yöntem; YOUTUBE!

Youtube platform’u üzerinde dil kursları ya da mevcut İngilizce bilgisini paylaşmak isteyen insanların da yüzlerce kanalı mevcut. Sizlere kelime bilgisi verecek, cümle kurmayı gösterecek çok fazla video var. Bu yöntem benim İsveççe öğrenirken Duolingo dışında kullandığım diğer bir yol. Bazen Video’yu durdurup önemli olduğunu düşündüğüm kısımların notunu alarak, oldukça rahat ve verimli bir ders çalışması yapmış oluyorum.

Youtube’un diğer web sitelerine göre daha avantajlı olmasının sebebi, eğer gerçekten sıkıcı olmayan bir video’ya denk geldiyseniz, zevkle izleyerek akıcı bir şekilde hem görsel hem duyusal olarak bilgiyi alabiliyor olmanız. Ve yine her seviyeye uygun seçeneklerin bulunuyor olması mükemmel.

Yabancı filmleri alt yazısız izlemeye çalışmak!

Biliyorum, ben de ilk duyduğumda “ne anlayacağım ben o zaman o filmden!” diye düşünmüştüm. Beyninizi hafife almayın, amacımız tam olarak da onu, filmin dilini anlamaya zorlamak. Genel olarak bildiğiniz bir iki kelimeyi filmdeki sahne ve insanların vücut dilleri ile birleştirerek, zaman içerisinde söylenen kelimeleri anlamlandırmaya başlayacaksınız. Bebekken ailenizi izleyerek öğrendiğiniz gibi. Beyniniz duyduğu ve gördüğü şeyleri siz o an amaçlamasanız bile kaydediyor.

Buna yabancı şarkılar dinlemek bile dahil!

Ben 15-16 yaşlarımda iken, en sevdiğim şarkıların sözlerini kağıtlara yazar ezberlemeye çalışırdım. Şarkının klibi, uyandırdığı duygu, beyniniz bütün bunları kaydediyor ve bu kelimeler bir şekilde sizde yer ediniyor. Müziğin en azından benim İngilizce öğrenmemde büyük bir rolü olduğu söyleyebilirim.

Gelelim özel dersler ve İngilizce kurslarına

Eğer İngilizceyi belli bir zaman içerisinde, belli bir amaç için öğrenmeniz gerekiyorsa, ancak bu koşullarda bir bütçe ayırıp kurslara başvurmanızı mantıklı buluyorum. Mesleki İngilizce kursları özellikle, belli bir kelime haznesine sahip olmanız gerekmesi durumlarında, nokta atışı olacaktır. Keşke ülkemizde fiyatlar çok daha uygun olabilseydi ve herkes faydalansaydı ancak ne yazık ki oldukça yüksek bir bütçe gerektiriyor.

Eğer bir bütçeniz ve zamanınız varsa, hiç düşünmeden bu eğitimi yurt dışında almanızı tavsiye ederim. EF Okulları, bu konudaki en iyi kurum; https://www.ef.com/

Eskisi gibi kartlara çift taraflı kelime ve anlamlarını yazma, kitapçılarda test arama dönemi kalmadı. Şimdi bunların hepsi ücretsiz İnternet ortamında bulabileceğiniz bilgiler. Ve gönül rahatlığıyla söylüyorum ki; İngilizce öğrenmeye çalışabileceğiniz EN KOLAY dil! “Bilince söylemesi kolay” değil. Gerçekten küçük bir emekle, kararlılıkla yapamayacağınız bir şey değil. Aklınıza takılan en ufak soru için, benimle iletişime geçmekten kaçınmayın lütfen. Şimdiden kolay gelsin! Başarılar.