İstanbul’a gelmek ve İstanbul’u yaşamak birbirinden o kadar farklı iki kavram ki, İstanbul’un en önemli yerlerini görmek isterseniz 1 haftanızı, onu yaşamak isterseniz ise en az bir iki ayınızı alacaktır. Sadece yüzölçümüyle değil, aynı zamanda çeşitliliğiyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Bu şehri hakkını vererek anlatabilmek imkansıza yakın. Görülmesi gereken her yerini burada yazabilmem mümkün değil. Eğer bu güzel ama zor şehirde bir kaç gününüz varsa ve bu kısıtlı sürede İstanbul’un görebileceğim en güzel yüzü nedir diye soruyorsanız, buyrunuz Istanbul’da mutlaka görülmesi gereken 5 Yer’e beraber bakalım;

                                                                   

                                                                          1.AYASOFYA

Tarihin ayakta kalmış en önemli yapıtlarından biridir. tam 3 kez aynı yerde tekrar inşa edilmiş olan bu mimarlık harikası, önce Hristiyanlığa sonra Müslümanlığa senelerce ev sahipliği yapmıştır. Her mevsimde bir çok farklı ülkeden milyonlarca ziyaretçi alan Ayasofya, İstanbul’un tarihten bugüne en önemli yüzlerinden biri olmayı başarmıştır. Ben İstanbul Üniversitesi’nde okuduğum için okul yolunda her gün görerek tekrar tekrar büyüleniyorum, siz de buraya gelip ziyaret etmeden sakın dönmeyin!

                                                                      2.GALATA KULESİ

İstanbul’u var olan bütün tarihiyle ve güzelliğiyle kuş bakışıyla görebilmek ister misiniz? Burası ideal ziyaret noktası! Benim İstanbul’daki en sevdiğim yeri soracak olursanız hiç düşünmeden Galata Kulesi’ni söyleyebilirim. Genelde günler önce rezervasyonla dolan restaurantında yer ayırtma şansınız olursa, hayatınızın en büyülü akşamlarından birini geçirebilirsiniz. Ben özellikle akşamüstü gün batımı saatine denk getirmenizi tavsiye ederim. Ve Galata Kulesi’nin kendisi de en az manzarası kadar büyüleyici. Galata’da kulenin yakınlarında bir cafe ya da bistroya oturarak, ışıklandırılmış Galata Kulesi manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Anlatırken özledim! En kısa zamanda tekrar gideyim:)

                                                                  3. KAPALIÇARŞI

 

Yaklaşık 4000 dükkanın bulunduğu, aradığınız Heeerşeyi bulabileceğiniz rengarenk bir çarşı düşünün. Ve yaklaşık 600 yıllık tarih kokan bir çarşı! 3 dakika önce bir rusla kırk yıllık kardeşiymiş gibi rusça konuşan bir satıcının 3 dakika sonra aynı şeyi bir koreliyle yaptığını görebilirsiniz, şaşırmayın. Kapalı çarşı satıcıları sıcak kanlı olmaları ve garip bir şekilde bir çok dili bilmeleriyle meşhur. Bir eğitim görmeden bunu nasıl mı yapıyorlar? Kapalıçarşı onların hayat okulu. Atlıyor Rus’un önüne başlıyor anlaşana kadar konuşmaya. Böyle böyle çözmüşler olayı abilerimiz. Marka çantaların taklitlerinden, lokumlardan, mücevherlere, tarihi değer taşıyan halılara kadar herşeyi bulabilirsiniz. Fakat tavsiyem, kesinlikle pazarlık yapın. Çünkü İstanbullu olmadığınızı anladıkları an, başlıyor kurnazlıklar.

İstanbul’un renkliliğini,kaosunu ama tamamen gerçek yüzünü görebilmek için Kapalıçarşı doğru adres. Ben anlatırken hatırlayıp eğlendim, siz gidince bayılacaksınız.

                                                    4.ISTIKLAL CADDESI-TAKSIM

 

Google görsellerde İstanbul yazınca 10 fotoğraftan birinde gördüğünüz o kırmızı tramway var ya, heh işte o taksim tramwayı! Yüzlerce mağazanın, cafenin, restaurantın bir arada bulunduğu, İstanbul’un kalbinin attığı yer. Ve eğer İstanbul’un gecelerini merak ediyorsanız, uğramadan geçmeyin derim. Gündüzü ayrı gecesi ayrı bu Cadde’de her zevke her yaşa hitap eden aktiviteler bulunuyor. Ve taksime gittiğinizde Pera Palace’ı ziyaret edip pastanesinde midenizi ödüllendirebilirsiniz. Galata Kulesi ziyaretinizi de taksim ile aynı gün yapmanızı öneririm zira birbirlerine yürüyerek sadece 5-10 dakika mesafedeler.

                                                              5.SULTANAHMET CAMİİ

İstanbul’un incilerinden biri daha! Osmanlı döneminde yapılan bu devasa ve büyüleyici yapıt, Osmanlı ve kilise mimarisinin muhteşem bir birleşimidir. Türkiye’de 6 tane minaresi bulunan 4 camiiden biridir. İçine girdiğinizde Osmanlı mimarisi karşısında büyülenmemek imkansız. Özellikle akşam ışıklandırıldığında Sultanahmet meydanına oturup dakikalarca izlenebilecek bir güzelliğe sahip oluyor. Sultanahmet Camii kesinlikle Osmanlıların mimarideki başarısının en büyük imzalarından biri. Ayasofya ile aynı gün ziyaret edebileceğiniz gibi, sakın çevredeki tarihi köftecilerden birinde midenizi mutlu etmeden dönmeyin. Evet İstanbul’da size kilo aldırtmaya yemin ettim:)

İstanbul’u anlatmaya ne Türkçe yeter, ne zaman. 24 senelik İstanbulluyum görmediğim onlarca yeri var! Ben size en görülmesi gereken yerleri derledim. Umarım çok daha fazlasına vaktiniz olur. Şimdiden iyi gezmeler diliyorum, hoş geldiniz.

Ebru Tan