Internetin belkide en yararlı, en güzel yanlarından biri olan sertifika programlarını bir çoğumuz biliyoruz. Bu online sertifika programları nelerdir, bunların içerikleri, sizlerin kariyerine bir etki sağlayacak mı bunları konuşacağız. Ve bildiğim en iyi kaynakları sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle bu programların kendi içlerinde onlarca kategoriye ayrılabileceğini bilmelisiniz. Bazı insanlar edebi ve sanat eserleri üzerine, bazıları kodlamayı öğrenmek için başvuruyor bu kurslara. Genetikten Mühendisliklere, dil kurslarından çeşitli meslek eğitimlerine kadar bir çok seçenek sunuluyor.

Peki ya bu programların hepsi bir değer taşıyor mu?

Tabii ki internet üzerinde her şey gibi bu konuda da bir sürü işe yaramaz içerik bulunuyor. Size hiç bir bilgi kazandırmayacak içerikler, microsoft wordde yazılmış gibi sertifikalar bulunduran bir sürü web sitesi mevcut. Özellikle Türkçe siteleri kontrol ettiğimde, onlarcasına rastladım.

Aynı zamanda online eğitim programları kendi içlerinde, sertifika programları, master programları gibi ayrılabiliyor. İnternet üzerinden dünyaca ünlü üniversitelerde master programlarına katılabiliyorsunuz. Düşünün, üstünde pijamanız elinde demleme çayınız, Harvard üniversitesinin derslerini alıyorsunuz. Evet bu mümkün.

Online sertifika programlarının derslerini benim size vereceğim kaynakların bir çoğunda ücretsiz tamamlayabilirsiniz. Fakat bir sertifika edinmek istiyorsanız, ücretini ödemeniz gerekecektir. Fiyatlar programların içerik ve meslek popülaritesine göre oldukça farklılık gösterebiliyor.

Peki ya kariyerinize katkı sağlayabileceğiniz bu pratik ve eğitici programlara, en kaliteli hangi kaynaklardan katılabilirsiniz?

Sadece türkçe dili üzerinden ilerlemek istiyorsanız, araştırmalarım sonucunda “İstanbul İşletme Enstitüsü” sitesinde oldukça iyi içerikler olduğunu söyleyebilirim. Yazılımdan, satış ve pazarlamaya kadar bir çok sertifika programları bulunuyor. Ziyaret ederek göz atabilirsiniz. https://www.iienstitu.com/egitimler

Eğer ingilizceniz var ise, kapılarınız çok daha iyi kaynaklara açılıyor. Bu konuda en kapsamlı, en iyi anlaşmalara ve programlara sahip olan eğitim sitesi kesinlikle EDX.

EDX, Harvard, Berkeley, Boston, Sorbonne gibi dünyaca ünlü üniversitelerin sertifika programlarını içeriyor. Evinize, kaşeli ıslak imzalı sertifikanızı gönderiyorlar. Tabi bu üniversitenin büyüklüğü ve seçtiğiniz meslek alanına bağlı olarak değişen bir ücret karşılığında. Benim istediğim medya ve pazarlama alanlarında 100 dolara da, 1000 dolara da program bulunuyor. Fakat bu programlar, sertifikalar, direkt olarak kariyerinize etki edebilecek kapasitede. Her kuruşuna değiyor. Ziyaret edebilmeniz için linki buraya bırakacağım; https://www.edx.org/

Diğer en güvenilir kaynakları belirtmem gerekirse;

Özellikle UDEMY oldukça uygun fiyatlara online eğitim sunuyor. Sertifika değil, öğrenim içerikli bir site. Yani daha çok kariyere katkı değil ama kendinize katmak isteğiniz bir özellik varsa, kesinlikle göz atmalısınız. Örneğin, 10 Euro’ya ingilizce öğrenim programları var, içerikleri gayet iyi olabiliyor.

Eğer çalışıyor, günde üç saati kendinize zor yarattığınız için ekstra bir kursa gidecek vaktiniz yoksa, ya da böyle bir eğitimi karşılayacak ekonomik durumunuz yoksa, verdiğim siteleri ziyaret edebilirsiniz. İsteğiniz eğitimi yoğun iş temposunda ancak online olarak alabilecek, fakat köklü iyi bir üniversite programına katılacak istek ve ekonomik duruma da sahipseniz, yine vermiş olduğum siteleri, özellikle EDX ‘i ziyaret edebilirsiniz.

Genel hatlarıyla online sertifikalar hakkında vereceğim bilgiler bunlardı. Ben aldığım ilk sertifikamı Linkedin profilime eklediğim gibi, yenisine yazıldım. Evde vakit geçirmenin en verimli yolu. Şimdiden iyi dersler! 🙂