Avrupa’ya tatile gidelim! der, vize alma işine gelince şöyle bir duraklarız. Bütün o belgeleri toplamak, kendinizi konsolosluk görevlilerine beğendirme çabası, konsolosluğa gidip gelip gergin bir şekilde sonucu beklemek derken, tatil fikrinden soğuyor insan.

Ama biz Türkler için yaz aylarında çok kolay ve cazip bir fırsat var. Cennet gibi sahilleri, leziz yemekleri ve eğlenmeyi bilen insanlarıyla ünlü Yunan adalarına kapıda vize kolaylığı! 
Öncelikle bu kapıda vize uygulamasının hangi adaları kapsadığından bahsedelim; Rodos, Kos, Samos, Midilli ve Sakız adaları.
Ve şu ayrıntı belkide en önemlisi, bu uygulama sadece Nisan-Kasım tarihleri arasında geçerli.
Özellikle eğer Türkiye’nin Ege ve Akdeniz sahillerinde tatil yapıyorsanız ve pasaportunuz yanınızdaysa, günü birlik yada isteğinize bağlı –maksimum 15 gun olması şartı ile– bu saydigim 5 yunan adasına gidişiniz oldukça kolay.
Süreç şu şekilde işliyor; Örneğin Bodrum’da tatil yapıyorsunuz ve Kos adasına geçmek istediniz. Bodrum Kalesi’nin yakınında bulunan turizm firmasına gidip belgelerinizi 2-3 gün önceden teslim ediyorsunuz ve 2-3 gun sonra kalacağınız güne bağlı olarak vizeniz kabul görüyor, feribotla yarım saatlik bir süreyle Kos adasına geçişinizi yapıyorsunuz.
Evet normal şartlarda schengen almaktan kolay olduğu söyledim fakat hiç belge istenmemesini de beklemiyordunuz umarım:)
İstenen belgeler şu şekilde;
-Pasaport’un fotoğraflı sayfasının fotokopisi
-2 adet arka fon beyaz vesikalık fotoğraf
-Gidiş dönüş gemi bileti
-Otel rezervasyonu belgesi
-Vize başvuru formu
-Güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi (içinde en az 2000 tl bulunmalıdır)
 
Bu belgelerin teslimiyle ilgili dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;
Kapıda vize uygulamasında vize gün bazında verildiği için gidiş dönüş feribot seferlerinizin belli olması çok önemlidir.
Vize başvuru formunu bilgisayar ortamında doldurup çıktısını alınız. Bilgisayar ortamında doldurulmayan başvurular kabul edilmiyor. Ve başvuru formunu doldururken Türkçe harf kullanmayınız. (örn; ç,ğ,ı,ü)
Gelelim işin bir diğer önemli kısmına, herşey iyi hoş güzel bu vize işi bize ne kadara patlayacak diyebilirsiniz. Turizm şirketinin sizden alacağı hizmet bedeli + vize ücreti toplamda 60 euro‘ya geliyor.
Günü birlik bir Yunanistan kaçamağı ya da ufak bir Yunanistan tatili isteyenler için mükemmel bir fırsat olan bu kapıda vize uygulamasının tadını çıkarın derim. Şimdi uğraşamam diye düşünsenizde, adalar sizi güzel sahilleri ve eğlencesiyle kendine çekebilir. Siz tatile giderken pasaportunuzu da yanınıza almayı unutmayın:) Şimdiden iyi tatiller!
                                                                                                 Ebru Tan