Ben Yunanistan’a bir çoğumuzun bildiği müşteri hizmetleri şirketi aracılığı ile geldim. İşe kabul edildikten iki hafta sonra ülkeye gelmiş, bütün ailemi, arkadaşlarımı geri bırakarak bambaşka bir hayata adım atmıştım. Peki bunca risk ve cesaret gerektiren adım sonrasında seneler içinde neler yolunda gitmedi ve biz Yunanistan’dan neden ayrıldık?

Açıkçası ilk başta gelme nedenim Türkiye’nin bana sunduğu eğitim ve eğitim sonrası iş olanaklarının neredeyse yok oluşuydu. İçinde bulunduğumuz toplumun psikolojik durumu da bunun bir parçasıydı tabi. Yunanistan’da kazandığım para gayet değerliydi. İş zorlukları olsa da, şirketin sunduğu bir kaç fırsat gözümü boyamıştı.

Yunanistan’da ekonomi benim geldiğim seneden şimdiye gittikçe kötüleşti.

Benim ülkeye gelişim 2016 yazıydı. Halkın ortalama maaşı 550 euro’ydu. Bu öncesinde neredeyse 2000 euro maaşla çalışan yunanlıları yeterince depresyona sürüklemişti. Ama kiraların 200-250 civarında olması nedeniyle, bir şekilde geçiniyorlardı. Benim maaşım aldığım ek bonuslarla 900’ü buluyordu. Ödediğim 275 euro kira ile iyi bir şekilde yaşayabiliyordum. Özellikle yunanistanda dışarıda bir şeyler yemek ve içmenin aşırı ucuz olması, her şeyi kolaylaştırıyordu. Fakat 2019 itibariyle market fiyatlarının neredeyse iki katına çıkması yaşamı güçleştirmeye başladı. Kiralar şuanda 350-400 arasına çıkmış bulunuyor. Eğer sadece oda kiralar hallederim diyorsanız, malesef oda kiralamak da 350’yi buluyor faturalar içinde hesaplandığı için.

Çalıştığım iş yerinde maaşlara hiç bir şekilde zam gelmiyor oluşu da beni rahatsız etmeye başladı. 2019 yılında Türkiye’nin içine girdiği derin ekonomik kriz, çalıştığım şirket departmanını ve müşterilerin psikolojisini etkilemişti. İşler içinden çıkılmaz bir hale geldiği için istifa etmek durumunda kaldım.

İsveçli eşim aynı şirkette çalışıyor fakat benden fazla kazanıyordu. Tek maaşla yaşadığımız son 1 buçuk sene içerisinde bir birikim yapamadık. Ve genç yetişkinler olarak bu durum bizi endişelendirmeye başladı. Yanlış anlamayın. Ben çalışmak istemediğim için tek maaşla değildik. Yunanistan’da eğer ki yunanca bilmiyor iseniz, çalışabileceğiniz tek iş benim daha önce yaptığım iş. Farklı bir şirkette Türkçe ya da ingilizce ile iş bulmak imkansıza yakın. Bunu 1 buçuk sene aralıksız iş aramış ve her karşıma çıkan işe başvurmuş biri olarak söylüyorum.

Birliktelik ve olgunlaşma ile gelen sorumluluk hissi

Seneler önce kendi başıma yaşarken, sadece günü kurtararak yaşamak beni rahatsız etmiyordu. Aksine bana rahatlık veren bir durumdu. Fakat bu süreç içinde biriyle tanışmış, evlenmiş ve gelecek planları kuruyordum ki gerçekler yüzümüze çarpmaya başladı. Hayat standardımız şimdilik bize yetse bile ilerisi için daha fazlasını istediğimize emindik. Bunu Yunanistan’da kalırsak yapamayacağımızı anladık.

İşsizlik problemi, ekonominin düzelmesi yerine gittikçe kötüleşiyor olduğu gerçeği ve yunancayı öğrenemediğiniz sürece asla toplumun parçası haline gelemiyor oluşunuz… Bu etkenler sanırım Yunanistan’dan taşınmaya karar vermemizdeki başlıcaları.

Tüm hayatını bavullara koyup bambaşka bir ülkeye taşınmak kolay değil.

Uzun bir düşünme, tartma ve tartışma süresi sonrasında; ikimizin de iş bulabileceği, ekonomik ve sosyal imkanların daha yüksek olduğu bir avrupa ülkesine taşınmaya karar verdik. Eşimin annesinin ve benim annemin ısrarlarına rağmen İsveç’i düşünmedik. Çünkü o kadar pahalı bir avrupa ülkesinde rahat düzen kurabilecek bir birikimimiz yok. Biz de Ispanya’ya karar verdik.

Eşimin annesinin evi bulunan Torrevieja’ya tam bir ay önce taşındık. Atina’yı hikayemizin bittiğini bilerek üzülmeden terk ettik. Şuan taşınmadan bahsettiğim için olumsuz bir dolu söylemin olduğunun farkındayım. Fakat Yunanistan’da yaşadığım süre boyunca Türkiye’de 28 yıl hiç hissedemediğim kadar güvende hissettim. İnsanlar yavaş ve sorumsuzdu fakat gerçekten çok yardımseverlerdi. Yunanistan Türk bir insanın avrupa yolculuğuna kültür şoku yaşamadan başlayabileceği bir yer. Bürokrasiye işiniz düşmediği sürece iyisiniz!

Eğer Yunanistan’a iş ya da eğitim yoluyla taşınmayı düşünüyorsanız, aklınıza takılan herhangi bir şey varsa, yorum olarak bırakabilirsiniz. Memnuniyetle yardımcı olmaya ve bilgi vermeye çalışırım.

Eğer Yunanistan’da yaşam ile ilgili diğer paylaşımlarıma göz atmak isterseniz https://www.ebruleo.com/2018/11/19/yunanistanda-yasam-erasmus-simkanlari-fiyatlar/ linkini ziyaret edebilirsiniz.